11 Kasım 2010 Perşembe

Bizim zamanımızda bayramlar daha güzeldi

Bizim zamanımızda bayramlar daha bayram,sevgiler daha sevgiliydi,aşıklar daha deli.Bu cümleleri duyuyorsunuz daima duyacaksınız da halen.Peki neden bu eskiye duyulan özlem kaybettiğimiz değerler mi var acaba?Ki kesinikle var eskiden daha güvenli bir hayat varmış osmanlıda döneminde insanlar rahat rahat evlerinin kapılarını açık tutarlarmış.Hatta Osmanlı toplumunda, cami ve bazen de büyük meydanlar ile imaret ve kütüphane gibi sosyal hizmet veren mekanların önlerinde veya yan taraflarında bir buçuk veya iki metre yüksekliğinde granit veya granit görünümünde, üst tarafı oyulmuş bir taş bulunurdu.
Bu taş, sadaka taşıydı. Özellikle yatsı namazına giden Müslümanlar, gece karanlığında o gün vermek istedikleri sadakayı o taşın oyuğuna bırakırlardı. Etraf karanlık olduğu için para bırakan kimse bilinmezdi. Aynı şekilde o gün paraya ihtiyacı olan ve fakat kimseden alma imkanı olmayan ihtiyaç içindeki bir başkası da o taşın yanından geçerken elini taşın oyuğuna sokar ve sadece ihtiyacı olduğu kadarını oradan alırdı. Zira dönemin anlayışına göre kişi, ancak kendi ihtiyacı kadarını alma terbiyesi ile yetişmişti. Böylece ne oraya para bırakan ne de oradan para alan bilinirdi. Böyle bir uygulamayı dünyanın Müslüman olmayan ülkelerinde görmek mümkün değildir.Şimdilerde böyle birşey olsa tasıda sökerler alırlar dersiniz değil mi?

İşte değişen dünyada kişiliklerde değişiyor ahlak da değişiyor ama iyi ama kötü dünya kendi yolunu buluyor devam ediyor.Ama birşey varki bizim zamanımızda bayramlar daha güzeldi cümlesi yerine çocukken bayram daha bayramdı diyebiliriz çünkü bayram çocukken yaşanıyor şimdilerde büyüklerde çocuklar gibi oldu küsen küsene bayramda dahi barışmayan tipler var.
Nitekim her insan başkası yerine kendini düzeltmeye çalışsa dünya daha dünya sevgiler daha sevgili,insanlar daha insan aşklar daha aşık,bayramlar daha bayram olurdu.
Mutlu günler iyi bayramlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

MEB LGS DESTEK PAKETİ "ADANA" İNGİLİZCE SORULARI ÇÖZÜMÜ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın mayıs ayında yayınladığı LGS çalışma soruları destek paketinde tüm ingilizce sorularının çözümünü bu video s...